Oljeljus

Med Vishram oljebrännare kan du göra ditt eget Oljeljus. Ett miljösmart alternativ till stearin- och värmeljus. Använd vilken skål som helst, fyll på med vanlig matolja, samma olja som du använder i köket. Och tänd. En 1/2 dl olja brinner i ungefär 6 timmar.
Vishram  Oljeljus har många fördelar, jämfört med vanliga värmeljus:

  • Förbrukar ingen aluminium
  • Förbrukar ingen palmolja, vilket ingår i nästan alla värmeljus. (Produktion av palmolja är enligt Världsnaturfonden ett av de största hoten mot regnskogen. Läs mer…
  • Använder BARA vegetabilisk matolja. Har därför renare förbränningsprodukter än stearinljus (som görs av petroleumprodukter och avger små mängder giftiga och cancerframkallande ämnen. Läs mer… )

Köp Vishram oljebrännare här…            Bli återförsäljare…

Läs detaljerad bruksanvisning…     Read english manual…

Viktigt: Använd ENBART vegetabilisk matolja. Använd ALDRIG sk ‘Lampolja’ – som är en giftig, eldfarlig petroleumprodukt, avsedd för slutna oljelampor. Vegetabilisk matolja är däremot helt ofarlig, och kan aldrig antändas utan veke.

 

Så här fungerar det

Alla som provat, vet att det kan vara svårt att få oljelampor att brinna med vanlig matolja. Oljan är helt enkelt för ‘tung’ för att snabbt sugas upp av veken, vilket gör att lampan lätt ryker. Ett problem som gör det svårt att använda öppna oljelampor i moderna bostäder. Det är synd, eftersom oljelampor ger ett varmt och behagligt ljus, och har en rik tradition över hela världen. Tusentals år innan vi hörde talas om värmeljus användes olja för belysning.

Vishram oljebrännare är en utveckling av den traditionella oljelampan.

  • Formen på brännaren ger maximal ytspänning mellan veke och metalll. Därför rinner inte oljan tillbaka till kärlet, när veken blivit indränkt.
  • Den U-formade toppen syresätter lågan underifrån, vilket ger effektivare förbränning och skapar ett ’sug‘, som drar mer olja upp från kärlet. 
  • Brännaren har en vinkel som är anpassad efter den högre viskositeten hos vegetabiliska oljor.

Ett oljeljus brinner ungefär som ett stearinljus. Med samma klara låga, oavsett oljenivån. Tills kärlet är tomt. 

Så här laddar du veken:

.

GÖR EN LAMPVEKE AV EN BOMULLSTUSS:

Istället för en vanlig veke, kan du enkelt göra en veke av en bomullstuss. Ta lite olja på fingrarna, snurra bomullstussen mellan fingrarna till en spets, placera spetsen i toppen på brännaren. Fyll på med matolja, och tänd. ‘Bomullsveken’ ger en närmast perfekt, sotfri låga – så nära ett värmeljus man kan komma. Nästa gång du tänder, kan du behöva dra fram lite mer av bomullen.