Meditationspallar

bildgalleri7

En meditationspall ger dig naturligt rak sittställning. Den sneda sitsen tippar bäckenet framåt och rätar upp ryggen. Du kan lättare koncentrera dig på det du avsåg att göra – att meditera.

Ett problem med vår västerländska livsstil är att vi vant oss att sitta bekvämt tillbakalutade med ryggstöd. Bäckenet får samma vinkel som när vi står och vi landar på skinkorna istället för sittbenen. För att hålla balansen kanske du skjuter fram hakan och kröker ryggen en aning, vilket i längden ger sämre hållning och ökar risken för spänningar i axlar och nacke.

Vilken meditationspall ska man då välja? Har du långa ben eller tycker det är svårt att sitta på hälarna, behöver du en högre pall. Har du korta ben eller tycker det är enkelt att sitta på hälarna, är en låg pall bättre.

Sitsen på pallen behöver inte vara särskilt bred. Sittbenen är placerade en dryg dm från varandra och skinkorna kan du helt enkelt låta falla åt sidorna. Det är kanske största skillnaden mot att sitta på en stol. På en stol vilar sätet passivt mot underlaget, men på en meditationspall stimuleras kroppen att ’bära upp sig själv’

Ett alternativ till vanlig meditaionspall är modellen Flex’, som har något rundade fötter och anpassar vinkeln efter mikrorörelser i bäckenet.

Pallarna i shoppen finns i flera storlekar; Large, Medium eller Small. Det bästa är förstås om du kan prova vilken du tycker är bäst. Bor du i Göteborg är du välkommen att göra ett besök. Ring innan så vi kan bestämma en tid.

Klarar du att sitta på hälarna kanske du inte behöver någon pall. Men en låg pall gör ändå nytta eftersom den underlättar cirkulationen och gör att du kan sitta längre utan att bli stum i benen. Den minsta pallen heter Mini och väger bara 600 gram. Den har stoppad sits och får lätt plats i resväskan. 

Gillar du att sitta med korslagda ben, finns en Yogapall som gör det hela enklare. Det kan också hjälpa att placera ett Yogablock direkt under sittbenen.

Känns pallen för hög kan du  lägga en hopvikt filt under knäna. Känns den för låg kan du lägga den hopvikta filten över sitsen. Mediterar du länge kan det vara skönt med en sjal över axlarna. 

När du inte mediterar kan pallen användas som laptop-bord. Skärmen hamnar  i ögonhöjd vilket ger bättre arbetsställning.