Oljeljus

Vishram Oljeljus är ett miljösmart alternativ till stearin- och värmeljus. Du sätter brännaren i vilken skål som helst och fyller på med vanlig matolja. Samma olja som du använder i köket. En halv dl vegetabilisk olja brinner i flera timmar.
Oljeljus har flera fördelar, jämfört med traditionella värmeljus:

    • De förbrukar inte aluminium, vilket är svårt att återvinna.
    • De förbrukar heller ingen palmolja. Palmolja ingår i nästan alla värmeljus och palmoljeplantager utgör ett allvarligt hot mot regnskogen. Läs mer…
    • De ger renare förbränningsprodukter än stearinljus, som innehåller petroleumprodukter och avger små mängder cancerframkallande ämnen. Läs mer… 

Viktigt: Använd ENBART vegetabilisk matolja, ALDRIG sk ’Lampolja’. Lampolja är en giftig och eldfarlig petroleumprodukt som bara får användas i slutna oljelampor. Vegetabilisk matolja är däremot ofarlig och kan aldrig antändas utan veke.

Så här laddar du veken:

SÅ HÄR GÖR DU EN VEKE AV EN BOMULLSTUSS:

Istället för vanlig ljusveke kan du använda en bomullstuss (långfibrig bomull är bäst). Ta lite olja på fingrarna, forma bomullstussen mellan fingrarna till en spets. Placera spetsen i toppen på brännaren, fyll på med matolja och tänd. Nästa gång du tänder kan du behöva dra fram lite mer av bomullen.

SÅ HÄR KAN DU VÄRMA UPP ETT KALLT RUM:

Med ett oljeljus och två blomkrukor kan du tillverka en ”kruk-kamin”. Skönt att ha under ruggiga vinterkvällar.

Det är viktigt att placera krukorna på en bakplåt eller liknande. Om krukan blir för het kan den nämligen spricka och olja skvätta ut över underlaget. Skulle oljan hamna på en duk tillsammans med den brinnande veken, kan det utlösa en eldsvåda. Du bör heller aldrig lämna en kruk-kamin obevakad.